ETKİNLİĞİMİZE BAŞVURULAR SONA ERMİŞTİR.
1986 yılından bu yana Türkiye’de gökbilimin ve gökbilime olan bilincin artması için çaba harcayan ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu olarak biz yıldız çocukları, ilki 22 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan ve devamını getirmeyi planladığımız “1. Dilhan Eryurt Gökbilim Günü” etkinliğimizi gururla duyururuz.
Üniversitemizin Astrofizik Anabilim Dalı’nın kurucusu sevgili hocamız Prof. Dr. Dilhan Eryurt anısına, gelenekselleştirmeyi düşündüğümüz bu etkinliğe kendisinin ismini vermekte karar kıldık. Yaşamı boyunca yıldız evrimi araştırmalarıyla bilim dünyasına katkıda bulunan, ayrıca NASA’da çalışan ilk Türk bilim kadını olan Dilhan Eryurt, 2012 yılında yaşama veda etmiştir. Ancak yaptığı birçok çalışmayla ülkemizde astrofizik bilimine ışık tutmuştur. Bu vesile ile kendisini minnetle anıyoruz.
Topluluğumuzun kurulduğu yıllarda popüler bilim bilinci henüz oluşmamıştı, ancak TÜBİTAK’ın yürüttüğü çabalar ile topluluğumuz, bu alanda ufak girişimlerde bulunmaktaydı. Neyse ki zaman içinde hepsi birbirinden kıymetli onlarca gökbilim topluluğu, platformu ortaya çıktı. Bugün ise gerek seminerler, gerekse gözlem şenlikleri ile halkımıza gökbilim anlatan yüzlerce etkinlik yapılmakta ve yapılması planlanmakta. Bu yöndeki ilerlemeyi sağlayan her topluluğa şahsımız adına teşekkür ediyoruz.
ODTÜ’lü yıldız çocukları olarak bizler, böyle bir atmosferde yeni bir girişime adım atmak istedik. Türk Astronomi Derneği’nin (TAD) iki yılda bir düzenlediği “Ulusal Astronomi Kongresi”nde akademisyenler ve lisansüstü öğrencileri bilimsel sunumlarını yapmakta ve çalışmalarını anlatmakta. Fakat bu toplantı haricinde ülkemizde bu derece köklü olan ve düzenli olarak gerçekleştirilen başka bir akademik astronomi kongresi ne yazık ki mevcut değil. 1. Dilhan Eryurt Gökbilim Günü, işte tam da bu noktada genç bilim insanlarımıza yardım etmek amacıyla planlandı.
Etkinliğimiz %70 öğrenci sunumlarından oluşacak, fakat öğrenci sunumları haricinde poster ile katılım da mümkün. Gökbilim camiasında etkin çalışmalar yürüten bilim insanlarımızdan oluşan ve her sene değişecek olan bilim kurulumuz, kongreye başvuran çalışmaları değerlendirecek. Türkiye gökbilim camiasının da davetli olduğu kongremizde de bu çalışmalar tanıtılacak. Böylece Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerimiz ile akademisyenler birbirleriyle tanışabilecek ve konuşabilecekler, ayrıca benzer çalışmalar yürüten araştırmacılar birbirini tanıma fırsatı yakalayacaklar. Farklı alanlardaki birçok çalışmanın tanıtımıyla, disiplinler arası da olabilecek yeni araştırmaların önünün açılması en büyük beklentilerimizdendir.
Etkinliğimize poster veya sunumla katılan arkadaşlarımız için yukarıda saydıklarımızın dışında en büyük arzumuz, çalışmalarını tanıtarak öz eleştirileriyle beraber eksik oldukları noktaları bulmalarında yardımcı olmak ve öz güvenlerinin artmasını sağlamaktır. Diğer katılımcılarımız için ise olabildiğince farklı içeriği kendilerine sunarak ufuklarını genişletmek, farklı metotları öğrenmelerini sağlamaktır. Bu yüzden, bu dalda çalışan öğrencilerin sunum yapmasalar dahi bu etkinliğe katılmalarının bilim hayatlarına fayda sağlayacağını düşünüyoruz.
Ankara’da Konaklama ve Destekler:
Ankara dışından gelecek ve poster sunacak ya da sunum yapacak katılımcılarımızdan herhangi bir üniversitede çalışanlar, ücretlerini ödemeleri dahilinde, üniversitemiz yaşam merkezinde konaklayabilirler. (Gecelik konaklama ücreti 60 Türk Lirası’dır.)
Ankara’ya otobüs ya da tren ile gelecek, poster sunacak ya da sunum yapacak üniversite çalışanı katılımcılarımızın bilet masrafları, gidiş ve dönüş biletlerini yanlarında getirdikleri takdirde ODTÜ tarafından karşılanacaktır.
Lisans öğrencisi tüm katılımcılarımız ise talep ettikleri takdirde ODTÜ tarafından üniversitelerine gönderilecek bir davet mektubu aracılığıyla, kendi okullarından harcırah talep edebilirler. Davet mektubu için başvuruyu, başvuru formu bağlantısında bulabilirsiniz. Poster sunacak ya da sunum yapacak katılımcılarımız ise başvuru metinlerini gönderirken e-posta olarak bizlere davet mektubu istediklerini bildirebilirler.
Yukarıda belirtilenler dışında, Ankara dışından bir kuruma bağlı katılımcılarımız için ise sınırlı sayıda bir desteğimiz olacaktır. Desteğin kesin sayısı ilerleyen tarihlerde açıklanacaktır. Sınırlı sayıda olacak desteğimizi öncelikli olarak lisans öğrencilerine, ardından lisans üstü, doktora ve doktora sonrası öğrencilerine vermek niyetindeyiz.
Kayıt:
Etkinliğimiz ücretsizdir. Aşağıdaki bağlantıdaki kayıt formunu doldurarak etkinliğimize kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz:
https://goo.gl/forms/
Başvuru:
Aşağıdaki bilgileri aat@metu.edu.tr adresine e-posta ile göndererek etkinliğimize başvurabilirsiniz.
– İsim ve soyisim
– Öğrencisi olduğunuz/Bağlı olduğunuz kurum
– Telefon numarası
– Katılım türü (poster/sunum)
– Misafirhanede mi konaklayacaksınız?
– Destek istiyor musunuz?
– Otobüs ya da tren ile mi geleceksiniz?
– Astrofizik, astronomi, amatör astronomi ya da bunların alt dallarında yaptığınız projenin genel özeti (Hangi soruya yanıt arıyorsunuz, bunu yaparken hangi tekniklerden [teorik, gözlemsel, yazılımsal] faydalanıyorsunuz, şu an hangi aşamadasınız vb.)
Bilim Kurulumuz:
Dr. Alper K. Ateş
Doç. Dr. Atakan Gürkan
Yrd. Doç. Dr. Sinan Aliş
Doç Dr. Sinan Kaan Yerli
Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu
Başvurularınızdaki genel özet, bilim kurulumuz tarafından değerlendirilecek ve onaylandığı takdirde şahsınıza e-posta ile iletilecektir. Ardından sunum veya posterinizi, etkinlikten en geç 1 hafta öncesine kadar elektronik olarak yollamanız beklenecektir. Etkinliğimizin sonrasında da en geç 2 hafta içerisinde, çalışmalarınız hakkında en az bir, en çok iki A4 sayfası boyutunda bir açıklama metni yazmanızı, bu metinler ile bir yayın çıkarılacağı için istemekteyiz. Yayına ISBN kodu ile de ulaşabileceksiniz.
Tüm sorularınız için aat@metu.edu.tr adresine ulaşabilirsiniz.
Umuyoruz ki yaptığımız bu girişim, Türkiye gökbilim camiasına faydalı olur.
Bol yıldızlı geceler,
Saygılarımızla,
ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu