4 Ocak 2011 Parçalı Güneş Tutulması – Dünyadan Kareler

Her ne kadar hava şartları gözlemlememize izin vermese de Dünya’nın başka yerlerinden gözlemleyebilenlerden bize oldukça güzel fotoğraflar kaldı. 2011 için “4’ün 1’i”ini oluşturan bu Parçalı Güneş Tutulması Avrupa’nın bazı kesimleri, Afrika ve Orta Asya için görünür durumdaydı. %85’lik maksimum düzey ise İskandinav ülkelerinden İsveç’te gözlemlenebildi.

İçlerinden en şaşırtıcı olanı “iki” tutulmanın tek bir karede yakalanmış olması.

 

Burada ISS(Uluslararası Uzay İstasyonu) ve Ay’ın aynı anda Güneş’in önünden geçişini görüyoruz.
Telif Hakkı: Theirry Legault

 

Marco ise fotoğraflama anını şöyle anlatıyor: “Pescara, İtalya’nın merkezinde, 42.467° kuzey ve 14.225°doğu koordinatlarında yer almakta. Yer olarak bu köprüyü seçtim çünkü hem modern bir görünüm katıyor hem de görüş açısı olarak oldukça açık. Bir çift kamera ve bunların yanında bir de dijital video kamera kullandım. Tüm kameralar tripotlarla sabitlenmişti. Hava soğuktu ve sabahın devamında da çok bir gelişme olmadı ve bu da insanların çıkıp bakması için bir engel niteliğindeydi. Buna rağmen çıkıp gözlemleyenler elbette vardı”.

 

Güneş filtresiyle çekilen 8 fotoğraf ve başlarına eklenen bir  de filtresiz fotoğrafın birleşimini görüyorsunuz.  Kullanılan araçlar ise; 35mm eşdeğer odak uzunluğuyla Sony DSCW-1
Telif hakkı: Marco Di Lorenzo, Pescara, İtalya

Güneş filtresiyle farklı pozlamalarla bir kaç saniye aralıklarla çekilen iki fotoğrafın birleşimi.
Telif hakkı: Marco Di Lorenzo

 

 

Hava durumu raporlarına gore Hollanda’da sadece bir kaç parlak açıklıklarla bulutlu bir gökyüzü olacaktı.Ancak, Halley Astronomi Gözlemevi’nin onlarca üyesi, ziyaretçiler hatta çocuklar dahil olmak üzere tüm hava şartlarına rağmen gözlem yerindeydiler.

Urijian Poernick, bu fotoğrafı “Renkli Güneş Tutulması” diye adlandırıyor. Halley Astronomi Gözlemevi, Heesch, Hollanda

 

Parçalı Güneş Tutulması, gündoğumu, Heesch, Hollanda.
Telif hakkı: Urijian Poernick

 

 

Gianluca Masi, sınır tanımayan Ulusal Gökbilimciler Kordinatörü. Bu fotoğraf karesini ise tutulma esnasında parçalı bulutlu olan İtalya’da yakaladı.

 

Sisler içinde bir tutulma karesi Roma, İtalya.
Telif hakkı: Gianluca Masi

 

 

Edwin van Schijndel ise tutulmayı fotoğraflama çabalarından şu şekilde bahsediyor:”Önce Hollanda’nın güney-batı kesimlerinde bir kaç fotoğraf çektim ancak hava şartları sabah saatlerinde pek de iyi değildi. Gökyüzünün çoğunluğu bulutlarla kaplıydı ve biz de 70 mil kadar batıya gitmeye karar verdik. Sonunda Bergen op Zoom’dan çok da uzak olmayan bir noktada durduk ve çoğu bölgesi kapalı olsa da gündoğumunu izlemeye koyulduk. Muhteşemdi!

 

Şanssızlık bu ya, daha fazla bulut gelmeye başladı ve biz de Rotterdam’dan biraz öncesine 20 mil kuzeye gitmek zorunda kaldık. Burada gökyüzü çok daha temizdi ve tutulmanın maksimum seviyesine ulaşmasından hemen önce bir kaç fotoğraf daha çektik.

 

Durum o kadar da üzücü değildi hatta Güneş’in doğumunu izleyebildiğimiz ve bir kaç güzel fotoğraf yakalayabildiğimiz için oldukça şanslıydık. Çünkü, Hollanda’daki bir çok insan Güneş’in ya çok az bir bölümünü görebildi ya da hiç göremedi.”

 

Tutulmuş gündoğumu, Bergen op Zoom, Holllanda
Telif Hakkı: Edwin van Schijndel


Telif Hakkı: Edwin van Schijndel

 

Kaynak: Universe Today