Bir Gökadanın Merkezinin En Net Görüntüsü

Hubble Uzay Teleskopu, komşu gökada Andromeda’nın merkezindeki 100 milyon Güneş kütlesi ağırlığındaki karadeliği görüntüledi. Böylece bir gökadanın merkezinin ilk kez görünür dalga boyunda görüntüsü alınmış oldu.

Andromeda Gökadası’nın merkezi (Resmi büyültmek için üzerine tıklayınız.)© NASA, ESA, ve T. Lauer (Ulusal Optik Gökbilim Gözlemevi)

Çıplak gözle görülebilen tek gökada olan Andromeda (M31), komşu yerel gökada grubundaki en büyük gökada.

Görüntüde; olay ufku (karadeliğin etrafında ışığın kaçabildiği en yakın bölge), çok küçük bir bölge olarak, merkezdeki mavi yıldız grubunun ortasında görülüyor. Mavi yıldız grubu ise daha büyük olan M31’in “çift çekirdeği” (Hubble 1992’de keşfetti.) tarafından sarılmış halde. Çift çekirdek aslında karadeliğin etrafında dolanan yaşlı kırmızı yıldızların oluşturduğu sarmal bir halka. Yıldızlar, yörüngelerinde en uzak noktaya ulaştıklarında daha yavaş hareket ederler. Bu da ikinci bir çekirdeğin görülmesine neden oluyor.

Karadeliği çevreleyen mavi yıldızlar, 200 milyon yaşından daha yaşlı değiller ve bu yüzden anlık bir yıldız oluşum patlamasıyla oluşmuş olmalılar. Büyük mavi yıldızlar, başka bir yerde oluşmuş olsalardı karadeliğe doğru göç etmek için yeterli zamanları olamayacak kadar kısa yaşacaklardı.

Gökbilimciler, genç yıldızların karadeliğin çekim alanın bu kadar derininde nasıl oluşmuş olabildiklerini ve böyle aşırı çevre koşulları içinde nasıl hayatta kalabildiklerini anlamaya çalışıyor.

Samanyolu Gökadası’nın merkezindeki karadeliğin etrafında da genç yıldızların birbirine çok yakın bulunması, bunun yaygın bir olay olabileceğini düşündürüyor.

Gökada merkezinin bu görüntüsü, Hubble’ın Gelişmiş Araştırma Kamerası ile mavi ve mor-ötesi dalga boylarında alınan birçok pozun birleştirilmesi ile oluşturuldu.

İlgili Bağlantılar:

 

Kaynak: NASA