Dawn Uzay Aracı Vesta'ya Yaklaşıyor

Dawn Uzay Aracı Vesta’ya Yaklaşıyor

Boşlukta süren 3.5 sessiz yıldan sonra NASA’nın Dawn Uzay Aracı yeni bir dünyaya kapı aralamaya başlamak üzere. Araç şu anda asteroit kuşağında yoluna devam ederken, devasa asteroit Vesta’ya ulaşmasına sadece 4 ay kaldı.

“Gittikçe yaklaşıyoruz, ve yaklaştıkça hergün benim heyecanım gittikçe artıyor.” diyor Dawn Uzay Aracı proje yöneticisi Marc Rayman.

Dawn Uzay Aracı, 2011 Haziran ayında Vesta çevresinde yörüngeye girecek. Bu da ona, asteroit kuşağındaki bir cisme yörüngeye giren ilk uzay aracı olma şerefini kazandıracak. Keşfedilmemiş gökcisminde yapılacak detaylı araştırmalar yaklaşık bir yıl sürecek. Sonrasında Dawn Uzay Aracı, Vesta’yı terk edecek ve cüce gezegen Ceres etrafındaki yörüngesine girmek üzere yola çıkacak.

Dawn Uzay Aracı Vesta'ya Yaklaşıyor

Sanatçının gözünden Vesta etrafında yörüngeye girmiş Dawn Uzay Aracı.

Telif Hakkı: NASA / JPL

“Bu bir ilk. Şu ana kadar hiç bir uzay aracı 2 hedef cisim etrafında yörüngeye girmedi. Üstelik bu cisimler asteroit kuşağında. Çok az uzay aracı, Güneş Sistemi’nin bu bölgesinden geçti ama hiçbiri durup bu cisimleri detaylıca incelemeye kalkmadı.” diyor Rayman.

Geleneksel bir uzay aracı büyük bir roketin kazandırdığı kuvvetle hedefine doğru yol alabilir. Ama önemli yol değiştirmeleri sırasında kullanılabilecek yakıt miktarı yüzünden araç kalkış için çok ağır olabilir.

Dawn Uzay Aracı, bu sorunu çözmüş gibi görünüyor. 20 metre uzunluktaki güneş panelleri yardımıyla, araç bünyesinde bulunan ksenon atomlarını iyonize edecek gücü toplayabiliyor. Oluşan iyonlar, aracın arkasından atılıyor ve güçlü bir elektrik alanının oluşması sağlanıp araca hafif bir ivme kazandırılıyor. Buna uzayın sürtünmesiz etkisi de katılınca araç sürekli olarak hız kazanıyor.

“Uzay aracı, şaşırtıcı derecede az yakıt harcayarak yüksek hızlara ulaşabildi. Şu an için her 4 günde 1 kg ksenon gazı kullanılıyor.”

“Araç, Vesta yörüngesine girmeden önce izleyeceği yol asterotilerin izleyeceği yola çok benziyor.” diyor Rayman. Araç, daha sonra izlediği yolu değiştirerek Vesta’nın etkisi altına girecek.

“Araç yörüngeye girdikten sonra Vesta’dan, UUİ – (Uluslar arası Uzay İstasyonu)  Dünya arası mesafeden daha az uzaklıkta olacak. Bu da onun detaylıca fotoğraf çekmesine izin veriyor.”

Kaynak: Science@NASA