Dünya’nın İki Uydusu Mu Vardı?

Bilim insanları, Ay’ın kayıp ikinci bir uyduyla çarpışması ile Ay’daki asimetriyi açıklayabileceklerini öne sürdüler. Teorilerine göre; Dünya ikinci bir uyduya sahipti ve bu ikinci uydu ile Ay arasında birkaç saat süren yavaş bir çarpışma gerçekleşti. Bu iki uydunun ise Dünya’nın oluşum döneminin ilk evrelerinde Mars büyüklüğünde bir cismin Dünya’ya çarpmasıyla Dünya’dan koptuğu düşünülüyor. Şimdiye kadar geçerli olan teoriye göre ise Ay, Dünya’dan herhangi bir cisimle koptu ya da başka bir cisimle birleşti.


Bilgisayar simülasyonundan alınan dört poz, Ay ile ondan daha küçük bir uydunun çarpışmasını gösteriyor. Ayrıca küçük uydunun büyük bir bölümünün, Ay’ın bir yüzünde dağlık bir bölge oluşturacak şekilde birleştiği görülüyor. © M. Jutzi ve E. Asphaug, Nature.

Ay’ın görünen yüzü alçak lav platolarından oluşurken; gözden uzak bölümleri yüksek plato ve dağlarla çevrili. Aradaki bu fark ise göründüğünden daha fazla. Ay’ın görünmeyen yüzündeki kabuk, görünen bölgelerdeki kabuktan 50 kilometre daha kalın. Aynı zamanda görünen bölgelerde potasyum, nadir toprak elementleri ve fosfor daha fazla bulunuyor. Bilim insanları da tek taraftaki büyük bir çarpışmayla Ay’ın tamamının değil de bir kısmının eridiği ve bunun da Ay’daki asimetriyi yarattığını düşünüyor.

 

Kaynak: Nature