Enceladus’ta Mikrop Yağmurları Mı?..

Satürn’ün halkalarının ötesinde, sürprizlerle hatta belki de mikroplarla dolu bir uydu var.

(Resmi büyültmek için üzerine tıklayınız.) © NASA/JPL/Space Science Institute

NASA’nın Cassini uzay aracıyla yapılan yakın uçuşlarda Satürn’ün uydusu Enceladus’ta, uydunun kabuğundan püsküren su jetleri görüldü. Uydunun buz kabuğundaki çatlaklardan fışkıran bu jetler, Güneş Sistemi’nde karşılaşılmayan bir yaşanabilir bölge oluşturabilir.

 

 

Kaplan çizgileri de denen Enceladus’un buz çatlaklarından sızan gaz sütunları (mavi) © NASA/JPL/Space Science Institute

 

 

 

 

 

Araştırmacılara göre Enceladus’un güzey kutbundan püsküren 90’dan fazla jet, su buharı, buz ve organik bileşikler içeriyor. Cassini, birçok kez bu püskürmelerin içinden geçerek jetlerin içeriğini tespit edebildi. Su ve organik maddenin yanı sıra buz parçacıklarının içinde tuz da bulundu. Tuzluluk oranı ise Yer’deki okyanuslarla aynı.

Sıcaklığın -240 °C’ye kadar düştüğü Enceladus’ta jetlerin püskürdüğü çatlaklarda sıcaklık -83 °C’ye kadar çıkıyor. Bu küçük uydunun buz kabuğunun altında olduğu düşünülen denizde, Yer’in derinliklerindekine benzer çeşitli canlı formlarının ya da enerji kaynaklarının olabileceği öngörülüyor.

Enceladus’un güney kutbu © Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Enceladus’u ilginç kılan ise bu bilgilere kolay ve farklı bir şekilde ulaşıyor olmamız. Kulağa ilginç gelebilir ama bu küçük uydunun yüzeyine mikrop yağıyor olabilir. Yüzeyden uzaya doğru püsküren bu jetler sayesinde araştırmacılar yüzeyine inip örnek almadan uydu hakkında birçok bilgi elde edebiliyorlar.

İlgili Bağlantılar:

 

Kaynak: Science@NASA