Webb

DÜNYA’NIN EN GÜÇLÜ TELESKOBU 2018 YILINDA FIRLATILACAK

NASA, Dünya’nın şimdiye kadarki en büyük teleskobunu inşaat ediyor ve bu teleskop, bilim insanlarına 13,5 milyar önceki kozmik olayların görme imkanı sağlayacak. Yani Büyük Patlama’dan yalnızca 220 milyon yıl sonrasındaki olayları gözlemleyebileceğiz. Evrende oluşan ilk galaksileri görebilme olanağımız olacak.

Adı, James Webb Uzay Teleskobu (JWUT) konulan bu teleskop Hubble’dan 100 kat daha güçlü olacak ve önümüzdeki 3 sene içinde tam olarak çalışabilecek kapasiteye gelecek.

Webb
JWUT’nin Ekim 2018’de fırlatılması planlanıyor.

JWUT 6,5 metre çapında bir aynaya sahip. Bu mercek Hubble’ın aynasından 3 kat daha büyük ve 70 kat daha fazla ışık toplama kapasitesine sahip.

JWUT, 4 tane kamera ve 4 tane spektrometreye sahip. Bu spektrometreler ışığı alarak, onu kırıp spektral bileşenler haline getirip dalga boyu verileri olarak bilim insanlarına yolluyor. JWUT üzerinde çalışan Matt Greenhouse bir basın açıklamasında teleskobun yapabilecekleri hakkında şunları söyledi:“JWUT’de bulunan sensörler ve ekipmanlardan gelen veriler bize Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin atmosfer yapısı hakkında çalışma olanağı verecek ve böylelikle atmosferlerinin hangi maddelerden oluştuğunu anlayabileceğiz. Aynı zamanda bu veriler dünya dışı yaşam hakkında büyük atılımlar yapmamıza olanak sağlayabilir.

JWUT, Hubble gibi Dünya etrafında dönmeyecek. Aksine, 1,5 milyon kilometre ötede bulunan bir Langrange noktasına gidecek. Yani Güneşin yörüngesine girip Dünyayı takip edecek. Bu şekilde Güneşin sıcağından ve yüksek radyasyonundan korunup, aynı zamanda kendi kızıl ötesi ışığından kör olmamasını sağlayacak.

 

Çevirme İşlemi: Ataberk Teknekaya

Kaynak: Science Alert