dfbd

Bağımsız Yıldızlar

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu’ndan alınan verilerin kullanıldığı yeni araştırmada, gökyüzü boyunca yayılmış olan gizemli arkaplan kızılötesi (enfraruj) ışınımın galaksi uç kısımlarında ve daha da ötelerinde (boş uzay) başıboş dolaşan yıldızlardan dolayı oluştuğu fikri öne sürüldü. Bu yıldızların, ilk bulundukları galaksilerin birbirleriyle çarpışmasından ve boş uzaya dağılmalarından  sonra bu düzensiz yörüngeleri izlemeye başladıkları tahmin ediliyor. Bu yıldızların görülebilmesi sönüklüklerinden dolayı  oldukça zor ama yaydıkları ışınımlar yakalanabiliyor.

dfbd

Sanatçının gözünden galaksiler arası ortamda ve galaksilerin uç bölümlerinden çevrelerini dolaşan yıldızlar

Telif Hakkı: NASA/JPL-Caltech

Bu yeni teori, bu gizemi açıklayan diğer teoriyle hemfikir değil. Bu teleskoptan elde edilen verileri kullanan başka bir araştırma grubu, bu ışığın evrende oluşan ilk  yıldız ve galaksilerden geldiğini varsaymıştı ve bu yeni çalışma eski varsayımla çatışıyor.

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu’ndan alınan bu görüntülerde sol tarafta Boötes alanı ve sağ tarafta da bu alandaki arkaplan enfraruj ışınımı görülüyor.

Telif Hakkı:NASA/JPL-Caltech

 

Bu çalışmada, Asantha Cooray ve  meslektaşları  gökyüzünde  Bootes alanını (Ay’ın gökyüzünde kapladığı alanın 50 katı büyüklüğünde)  250 saat boyunca  gözleyip veri aldılar. Bu alan, bundan önceki araştırmada gözlenen alandan daha büyük bir alana sahip. Bunun sonucu olarak, gözlemin hassasiyeti  öncekinden daha az  ama daha geniş alanın gözlenmesi, araştırmacılara arkaplan kızılötesi ışınımının modellemesini daha iyi bir şekilde yapabilmelerine  olanak sağladı.

 

Kaynak:http://www.nasa.gov/