dfbdg

Güneş Dinamiğinde Yeni Tespit

NASA’nın Güneş Dinamiği Gözlemevi (SDO) 20 Ekim 2012 tarihinde 02.14’te bir M-9 sınıfı patlama yakaladı. Bu patlama 131 Å dalga boyunda bir ışığı gösterir ki bu gözlem için çok iyi bir dalga boyudur. Fotoğrafta da görüldüğü gibi bu dalga boyu deniz mavisi renginde gözlenir.

dfbdg

Telif Hakkı: NASA/SDO/GODDARD

20 Ekim 2012 tarihinde Güneş önemli bir patlama yaydı. Bu patlama bir M-9 kıvılcımı olarak sınıflandırılır. M sınıfı kıvılcımlar hala Dünya’ya yakın bazı hava etkilerine neden olabilen zayıf kıvılcımlardır. Bu kıvılcımlar 1’den 10’a kadar boyutlarına göre sınıflandırıldığından beri, M-9 kıvılcımları en güçlü M sınıfı kıvılcımlardır ancak hala en güçlü X sınıfı kıvılcımlardan 10 kat daha zayıftırlar.

Bu Güneş kıvılcımları devasa radyasyon patlamalarıdır. Bu zararlı radyasyon insanları fiziksel olarak etkileyecek şekilde Dünya’nın atmosferinden geçemez. Ancak yeterince güçlü ve yoğun olduğunda atmosfer çatlaklarından girerek GPS ve haberleşme sinyallerinde bozulmalara neden olabilir. Bu yayılım dakikalar veya saatler aldığından ötürü radyo dalgaları bozulabilir.

Uzay hava tahminlerinde bulunan ABD hükümetinin resmi kaynağı Ulusal Okyanus Ve Atmosfer Derneği radyo kesintilerini bir R2 olan kıvılcım ile ilişkilendirdi ki bu kıvılcımlar R1’den R5’e kadar sınıflandırılan kıvılcımlardır. Ancak bu kıvılcım bu güne kadar yatışmıştır.

Artan kıvılcım sayıları şu an oldukça yaygın ve  Güneş’in normal 11 yıl dönemi, maksimum güneş patlamalarının olacağının umulduğu  2013 yılına hızla ilerliyor. İnsanlar güneş patlamalarını 1843 yılında keşfettiğinden beri Güneş dönemlerini sürekli izliyor ve günlük oluşan kıvılcım sayısı şu an normal olarak görülüyor.

Kaynak:http://www.nasa.gov/