Surat

KOZMOS’DA GÜLEN BİR SURAT

NASA ve ESA’nın ortak çalışmasının ürünü olan Hubble Uzay Teleskobu tarafından alınan bu görüntünün merkezinde, gülümsüyormuş gibi görünen iki gök ada var.

Surat
Telif Hakkı: NASA/ESA

Bu ‘’gülen surat’’ta, iki turuncu göz ve düğme şeklindeki beyaz burunu fark edebilirsiniz. Aslında bu gözler, SDSSCGB 8842.3 ve SDSSCGB 8842.4 isimli iki gök ada. Ağız şeklindeki ve iki yandaki gülümseme çizgileri ise gerçekte o şekilde olmamasına rağmen, güçlü yerçekimsel mercekleme olarak bilinen etki nedeniyle yay şeklinde görünüyor.

Evrendeki çok büyük ve ağır kütleli oluşumlar, burada olduğu gibi güçlü yer çekim etkisi uygulayarak çevrelerindeki uzay-zamanı büküyorlar. Kozmik mercek gibi davranıp arkalarındaki ışığı büyütüp, çarpıtıp, eğiyorlar. Hubble’ın bir çok keşfine göre çok önemli olan bu olgu, Einstein’ın genel görelilik kuramı ile açıklanabilir.

Yerçekimsel merceklemenin bu özel durumunda, Einstein Yüzüğü olarak bilinen, bükülen ışığın oluşturduğu halka var. Bu halka, görmek istediğimiz esas cismin iki galaksi olmasından dolayı gerekli hizalama yöntemleri ile yalnızca o noktaya odaklanmamız sebebiyle oluşuyor. Teleskopun odağı başka bir noktaya getirildiğinde şekil değişecek, belki başka bir noktada anomaliler oluşacaklar.

Gök bilimciler Hubble sayesinde çok büyük kütleli gök adaları araştırabiliyor ve bunların mercek etkilerini modelleyebiliyorlar. Evrenin şimdiye kadar olduğundan daha erken zamanlarını dikkatlice incelememize izin veriyor. Görseldeki ‘’gülen surat’’ Hubble’ın Geniş Alan ve Gezegen Kamerası 2 (WFPC2) ve Geniş Alan Kamerası 3 (WFC3) ile incelendi.

 

Çeviren: Seda Baştürk

 

Kaynak: Space Telescope