Biz nasıl meydana geldik? Bir gökadanın etrafında dönen bir yıldızın etrafında dönen bir gezegenin içinde yaşadığımızı biliyoruz, ama bütün bunlar nasıl oluştu? Gökadaların evrende nasıl evrimleştiği ile ilgili ayrıntıları bulabilmek için, astrofizikçiler ünlü Illustris Simülasyonu’nu (Illustris Simulation) IllustrisTNG adında daha karmaşık bir bilgisayar modeline yükselttiler. Yukarıdaki videoda, manyetik alanın evrenin başlangıcından ( kırmızıya kayma-5*) günümüze kadar ( kırmızıya kayma-0*) olan değişimi gösteriliyor. Mavi renktekiler zayıf manyetik alanları gösterirken, beyaz da güçlü olanları temsil ediyor. Bu manyetik alanlar, gökadalarla ve gökada kümeleriyle neredeyse uyuşuyor. Videonun başlangıcında, IllustrisTNG bilgisayar moleninin yaratmış olduğu evrende dönüp dolaşıyor, 30 milyon ışık yılı genişliğinde genç bir alan görüyorsunuz. Evren genişlerken ve evrimleşirken, kütle çekim kuvveti ise gökadaların oluşmasını ve birleşmesini sağlıyor. Son olarak, IllustrisTNG bilgisayar modeli günümüzde gözlemlediğimiz gerçek evrenle istatiksel anlamda uymasına rağmen, hızlı hareket eden yüklü parçacıkların yaydığı radyo dalgalarındaki güç konusunda model ile gerçek arasında bir uyuşmazlık var.
Telif Hakkı: Video: IllustrisTNG Project; Görselleme: Mark Vogelsberger (MIT) et al. Müzik: Gymnopedie 3 (Composer: Erik Satie, Musician: Wahneta Meixsell)
Çeviren: Tolga Can Menekşe
Kaynak: NASA
*Kırmızıya kayma, uzaklık ve zaman yerine, evrendeki enerji ve madde yoğunluğunun evrilmesine göre derecelendirilir. Evrendeki çoğu yıldız 0.kırmızıya kayma derecesinde iken 6.dereceye ulaşan gama-ışını patlamaları vardır.