Hayabusa Uzay Aracı’nın Asteroit Bulguları

Bir asteroitin yüzeyinden örnek toplamak amacıyla oluşturulan ilk görev olan Japon Havacılık Keşif Ajansı’nın (JAXA) Hayabusa uzay aracında, taş parçacıkların varlığı tespit edildi ve kimyasal incelemeler yapıldı. 

Yukarıdaki, uzay aracının topladığı parçacıkların yakın görüntüsü yar alıyor (Resmi büyütmek üzerine tıklayınız.) Telif Hakkı: JAXA

14 Haziran 2010’da Yer’e iniş yapan Hayabusa görevi boyunca NASA’dan bilim insanları ve mühendisler de önemli görevler üstlendi.

Elektron mikroskopu ile yapılan ilk araştırmalara göre asteroitin dünya-dışı kökeninden 1500’e yakın taşsı parçacık olduğu belirlendi. Bu parçacıkların boyutları ise 10 mikrometreden çok daha küçük. Bu küçük parçacıkları incelemek çok özel ve ileri teknikler gerektiriyor. JAXA da gerekli teknikleri geliştirmek için çalışmalara başladı.

Japonya’daki Kagoshima Uzay Merkezi’nden 9 Mayıs 2003’te fırlatılan Hayabusa, sınama uçuşları için tasarlandı. Amacı: Gezegensel örneklerin toplanıp  Yer’e geri getirilerek ileri incelemeler yapılamasını sağlayacak yeni mühendislik teknolojileri geliştirmek. Hayabusa’yla birlikte, JAXA’da çalışan bilim insanları ve mühendisleri elektriksel itki ve otomatik yön bulma konularında da ayrıntılı bilgi toplamayı umdular.

510 kilometre ağırlığındaki uzay aracı Eylül 2005’te Itokawa Asteroiti ile buluştu. 2.5 ay sonra asteroitin daha da yakınına gelerek, asteroitin şekli, yüzeyi, mineral bileşikleri, yerçekimi ve Güneş ışınlarını yansıtış şekli hakkında bilgiler topladı.Aynı yılın Kasım ayında asteroite temas etti.Bu dokunuş, bir asteroitle olan ikinci temas oldu (Birinci temas; NASA’nın Yer’e Yakın Asteroit Buluşma – ‘Shoemaker’ isimli uzay aracı ile Eros Asteroiti arasında 12 Şubat 2001’de gerçekleşti).

Daha sonra uzay aracı, 2007’nin Ocak ayında Itokaxa’dan ayrıldı. Japon ve Amerikan aratırmacıları, Hayabusa’yı yolculuğundaki son durağa yönlendirdiler. Bununla birlikte, Yer’e güvenli bir iniş yapabilmes için Hayabusa’nın katettiği yolu ve iyon itki verilerini tespit ettiler.

Uzay aracı geri döndükten sonra, ekip üyeleri onu JAXA’nın Japonya Sagamihara’daki örnek müzesine gönderdi. Burada, Jpon astromalzeme bilim insanları ve NASA’dan iki bilim insanı ile Avustralya’dan bir bilim insanı ilk kataloglamayı ve kimyasal incelemeyi yapmaya başladılar.

İlgili Bağlantılar:

Kaynak: NASA