Her "Jüpiter" Başına Daha Fazla "Dünya"

Her “Jüpiter” Başına Daha Fazla “Dünya”

Andrew Howard ve Geoffrey Marcy (California Üniversitesi, Berkeley) liderliğindeki bir ekip etkileyici bir iddiada bulundu. Kütle ve parlaklıkta Güneş benzeri yıldızlarla yaptıkları 166 gözlemde bu yıldızların yörüngelerinde Dünya kütlesine yakın birçok gezegenin var olması gerektiğini düşünüyorlar. Henüz bir tane bile varsayılan “Dünya” lardan bulunamamış olsa da istatistiksel olarak mevcutlar.

Her "Jüpiter" Başına Daha Fazla "Dünya"

Telif Hakkı: NASA/JPL/UC – Berkeley.

Güneş benzeri yıldızların etrafındaki 166 gezegenin boyutlandırılması. Daha küçük boyutlardaki gezegenler büyük olanlardan sayıca daha fazlalar.

Bahsedilen gözlemler 5 yıldır Keck Gözlemevi’nde devam ediyor ve amaç, 80 ışık yılı çevremizdeki 230 güneş benzeri gezegen etrafındaki düşük kütleli gezegenleri ortaya çıkarmak. Çalışmalarında ise; Gezegenin yörüngedeki yerçekimsel çekişmesini ortaya çıkaran daha önceden güvenilirliği kanıtlanmış yöntemlerden, hassas radyal-hız ölçümleriyle yıldızların ileri geri salınımlarını not aldıkları bir teknik kullanıyorlar. Salınım ne kadar büyükse gezegenin kütlesi de o oranda büyük olmuş oluyor ve salınım ne kadar hızlıysa gezegen de bir o kadar kısa bir yörüngeye sahip demek.

Takımın son hesaplarına göre G ve K türü 22 aday yıldızın çevresinde 33 gezegen bulunmakta ve bunların neredeyse yarısının yörüngesi “50 gün”den daha az. Olasılıklar iyi yönde. Jupiter kütlesindeki gezegenler tanımlanmış durumda çünkü Bu gezegenlerin yıldızlarında sebep olduğu salınımlar en açık olanları halen çok azının belirlenebilmiş olmasına rağmen. En yüksek yüzdeli bulgular ise kütleleri en az 3-30 Dünya kütlesi arasında değişen Neptün benzeri ve “süper-Dünya” kategorisindeki gezegenleri içeriyor ama düşük yerçekimleri nedeniyle daha küçük salınımlar ortaya çıkmakta ve takımdaki araştırmacılara göre bu kütledeki gezegenlerin yarıdan fazlası halen keşfedilmeyi bekliyor.

Dünya kütlesine yakın düşük kütleli gezegenler belirlemelerden kaçmış olabilirler. Doppler spektroskopu halen solgun salınımları belirleyebilecek kadar iyi değil, yapılan araştırmalarda henüz tek bir Dünya benzeri gezegeni ortaya çıkaramadı ama akım belli: Her “Jüpiter” için daha fazla “Neptün” ve “süper-Dünya” olmalı ve istatistiksel tahminlere göre daha da fazla “Dünya”. Araştırma sınırlı bir yörüngesel alanı kapsadığından (50 günlük), uzmanlar eğer bu araştırma sınırı 1 AB’ye çıkarılırsa bu yabancı Güneşlerin etrafında çok daha fazla düşük kütleli gezegenlerin tespit edilebileceğinde hemfikirler.

Kaynak: Sky & Telescope