Shelter Island

Gezegenimizin Büyük, Yaşlı Kuzeni : KEPLER-452b

NASA, Kepler Uzay Teleskopu’nun “yaşanabilir bölge” içeriside yer alan ve Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde hareket eden , Dünya benzeri bir gezegen bulduğunu duyurdu. Bu keşif ile birlikte “yaşanabilir bölge” adayı olan 11 yeni küçük gezegen bulunması, başka bir Dünya bulma serüveninde önemli bir adım atıldığının kanıtıdır. Kepler-452b’nin keşfiyle birlikte tespit edilmiş olan gezegen sayısı 1030’a yükselmiş oldu.

 

Shelter Island
Dünya (solda) ile ondan %60 daha geniş bir çapa sahip olan Kepler-452b’nin karşılaştırılması.
Telif Hakkı: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Kepler-452b yaşanabilir bölge içinde keşfedilmiş olan en küçük gezegen olup, aynı bizim Güneşimiz gibi G-star olan sarı bir yıldızın yörüngesinde.

Gezegenin çapı, Dünya’nın çapına oranla % 60 daha büyük , kütlesi ve bileşimi henüz bilinmese de önceki araştırmalar Kepler-452b boyutundaki gezegenlerin kayalık alanlara sahip olma şansının olduğunu göstermektedir.

Kepler-452b Dünya’ya oranla daha büyük olmasına rağmen, yörünge uzunluğu Dünya’dan sadece %5 fazladır. Bu da Kepler-452b gezegenin yıldızına olan uzaklığının , Dünya’nın Güneş’imize olan uzaklığından % 5 fazla olduğu anlamına gelmektedir.

Kepler-452, 6 milyar yaşında ve yıldızı Güneş’e göre 1.5 milyar daha yaşlı. Aynı zamanda, Güneş ile aynı sıcaklıklara sahip olmasına rağmen , Kepler-452 %20 daha parlak ve yarıçapı Güneş’in yarıçapından % 10 daha geniş.

Kuğu Takımyıldızı’nın içinde yer alan Kepler-452 sistemi, gezegenimize 1.400 ışık yılı uzaklığında, yani şu anki teknolojimizle oraya varmamız yaklaşık 25.8 milyon yıl sürecektir.

 

Çevirme İşlemi: Damla Şahinbaş

Kaynak: Science Daily