NASA’nın Kepler Görevi İlk Kaya Gezegeni Keşfetti

NASA’nın Kepler görevi, Kepler-10b adlı ilk kaya gezegenin keşfini doğruladı. Gezegen Yer’in 1.4 katı büyüklüğünde ve Güneş Sistemi dışında keşfedilen en küçük gezegen.

Kepler-10b’nin sanatçı görüntüsü (Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.) ©NASA

Bu ötegezegen keşfi, Mayıs 2009 ve Ocak 2010 tarihleri arasında toplanan 8 aylık veriye dayanıyor.

“Kepler’in tüm yetenekleri, bizim Güneşimizden farklı bir yıldız etrafında dolanan, kaya bir gezegenin ilk kanıtını bulmak için odaklanmıştı.” Diyor Natalie Batalha, NASA AMES Araştırma Merkezi’nden Kepler ekibi temsilcisi.

Kepler’in yüksek hassasiyete sahip fotometresi, yıldızın parlaklığındaki küçük azalmayı ölçer. Parlaklıktaki bu düşüşlerden gezegenin boyutları belirlenir. Gezegenle yıldızı arasındaki uzaklık ise, parlaklıktaki düşüşlerin periyotlarına bakılarak tespit edilir.

Kepler, NASA’nın, yaşanabilir bölgede (bir gezegenin yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği bir gezegen sistemi) ve yakınında bulunan Yer-benzeri gezegen bulma yeteneğine sahip ilk görevi. Ancak Kepler-10b her 0.84 günde bir yıldızının etrafında döndüğü için yıldızıyla arasındaki uzaklık çok kısa (Merkür’le Güneş arasındaki uzaklığın 20 kat daha az uzaklıkta) ve yaşanabilir bölgede yer almıyor.

Kepler-10 yıldızının çevresinde küçük bir gezegenin olduğu tahmin edildi ve Mauna Kea’daki Keck Gözlemevi ile yapılan yer-merkezli gözlemler listesinde en başta bulunuyordu.

Kepler-10b’nin gezegen olduğuna dair bir işaret bekleyen bilim insanları hayal kırıklığına uğramadılar. Keck, Doppler etkisi olarak bilinen yıldızın tayfındaki küçük değişimleri ölçebildi.

“Kepler-10b’nin keşfi, bizim gezegenimize benzer gezegen araştırmalarında bir dönüm noktası; bu gezegen yaşanabilir bölgede olmamasına rağmen, bu tip başka keşiflerin bu görevle yapılabileceğini ve daha öteye de gidilebileceğini gösteriyor.” Diyor Douglas Hudgins Kepler görevinden bir bilim insanı.

Kaynak: NASA