Olası Bir Yaşamı Sağlayabilecek Moleküller Bulundu

Herschel Uzay Gözlemevi, Samanyolu Gökadası’ndaki  Avcı Bulutsusu (Orion Nebula)’nda olası bir yaşamı sağlayabilecek molekülleri, kimyasal parmak izlerini gözler önüne serdi. Bu çalışmayı NASA’nın da katılımıyla Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency) yönetti.

Tayf denilen veriler, Avcı Bulutsusu’ndaki su ve molekülleri gösteriyor. Bu veriler, Kızılötesi Ara Frekans Alıcısı (HIFI) ile alındı. Telif Hakkı : ESA / NASA / JPL – Caltech

Herschel’in yeni nesil üç aygıtından biri olan Kızılötesi Ara Frekans Alıcısı (Heterodyne Instrument for the Far Infrared – HIFI) ile elde edilen bu yeni bulgu, uzayda organik moleküllerin nasıl oluştuğunu anlatan bilgi hazinesini gösteriyor.

Avcı Bulutsusu oldukça verimli kimyasal fabrika olarak bilinir; ancak kimyası ve molekül oluşumundaki süreçler tam olarak anlaşılamamıştır. Gökbilimciler bu yeni bulgudaki tayfın artış şekillerini inceleyerek, su da dâhil olmak üzere, karbon monoksit, formaldehit, metanol, dimetil eter, hidrojen siyanür, kükürt oksit ve kükürt dioksit gibi yaşamın habercisi olan molekülleri belirledi.

Herschel, NASA ve Avrupa’daki enstitülerin sağladığı bilim araçları ile gerçekleştirilen, Avrupa Uzay Ajansı’nın bir köşe taşı projesidir. NASA’nın Herschel Proje Ofisi ise Jet İtki Laboratuvarı (Jet Propulsion Laboratory – JPL)’de bulunuyor. JPL, Herschel’in üç aygıtından ikisi için gerekli teknolojik katkıyı sağladı. Pasadena’daki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü(Caltech)’nde Kızılötesi İşlem ve Analiz Merkezi’nin bir bölümü olan NASA Herschel Bilim Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki astronomi topluluklarını destekliyor.

Herschel Uzay Gözlemevi hakkında daha fazla bilgi almak için  gözlemevinin sitesini ya da ESA’nın, Herschel çalışmalarının yer aldığı sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak : NASA