MESSENGER Yörüngeye Oturdu

MESSENGER Yörüngeye Oturdu

18 Mart 2011 günü TSİ 03.00’te NASA’nın MESSENGER Uzay Aracı (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging spacecraft – Merkür Yüzeyi, Uzay Çevresi, Jeokimya ve Uzaklık uzay aracı)  Merkür etrafında yörüngesine başarıyla oturdu. Böylece ilk defa Güneş Sistemi’nin en içteki gezegende mühendislik ve bilimsel bir başarıya imza atıldı.

MESSENGER Yörüngeye Oturdu

Sanatçının gözünden MESSENGER Uzay Aracı.

Telif Hakkı: NASA

“Bu görev, gelecek yıllarda Merkür hakkında bir devrim yaratacak.” diyor NASA’dan Charles Bolden. “NASA, kitapları tekrar yazacak. MESSENGER, bizim araştırmacılarımızın bildikleriyle yetinmediğinin en açık kanıtı.”

TSİ 03.10’da operasyon odasında görev yapan mühendisler, Merkür etrafında yörüngeye giren MESSENGER’dan yörüngeye gireceğinin sinyalini aldı. Yaklaşık yarım saat boyunca yörüngeye girmeye çalışan araç, TSİ 3.45’te Dünya’ya veri göndermeye başladı. Alınan bilgilere göre araç sorunsuz bir şekilde yörüngeye girmişti.

MESSENGER’ın ana itici motorları TSİ 2.45’te 15 dakika süre boyunca aracı saatte 3100 km hızdan, Dünya’dan yaklaşık 150 milyon km uzaklıkta olan Merkür etrafında yörüngeye girmesi için çalıştı.

“Merkür etrafında yörüngeye girmesi, aracın 1.5 yıl önce atıldığı zamandan beri en büyük başarı.” diyor Uygulamalı Fizik Laboratuarı’ndan (Applied Physics Laboratory – APL) MESSENGER proje müdürü Peter Bedini. “Bu başarı, görev operasyonu, kontrol, yön bulma takımlarımızın paha biçilemez emeğinin meyvesidir.”

Birkaç hafta boyunca Uygulamalı Fizik Laboratuvarı mühendisleri, uzay aracının cihazlarının Merkür’ün acımasız sıcağında düzgün çalıştığına emin olmaya çalışacak. 23 Mart 2011’den başlayarak, cihazlar test edilecek ve 4 Nisan 2011’de asıl görev başlayacak.

“Dünya’ya yakınlığına rağmen, Merkür yıllardan beri keşfedilmemiş bir durumda.” diyor MESSENGER baş araştırmacısı Sean Solomon. “Tarihte ilk defa bir bilimsel arastırma aracı Merkür etrafında yörüngesine girdi. Merkür’ün sırları açığa çıkmak üzere. Bilgiler Dünya benzeri gezegenlerin nasıl oluştuğu hakkında yol gösterici nitelikte olabilir.

İlgili Bağlantılar:

Kaynak: Science@NASA