Asteroit 2010 JL33’ün Radar Görüntüleri

Kaliforniya çölünde bulunan NASA’nın Goldstone Güneş Sistemi Radarı, yeni keşfedilen 2010 JL33 asteroitini görüntüledi. Radar görüntülerinden oluşturulan kısa bir videoda (videoya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz) ise asteroitin dolanımı ve şekli açıkça görülüyor. Keşfi NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’nda çalışan bilim insanı Marina Brozovic tarafından yönetilen ekip gerçekleştirdi.

NASA’nın Goldstone Güneş Sistemi Radarı ile 11 ve 12 Aralık’ta alınan Asteroit 2010 JL33’ün bir radar görüntüsü. ©NASA/JPL-Caltech

“Asteroit 2010 JL33, radar gözlemlerinden önce 6 Mayıs’ta Arizona’daki Lemmon Dağı Araştırması (the Mount Lemmon Survey) kapsamında keşfedildi. Goldstone Güneş Sistemi Radarı’nı kullanarak,asteroitin büyüklüğünü, şeklini ve dolanımını hatta yüzeyinin özelliklerini ayrıntılı bir şekilde gösteren görüntülere ulaşabildik.” Diyor Jet İtki Laboratuvarı’ndan Lance Benner.

Radardan alınan verilere göre, 2010 JL33 oldukça düzensiz, 1.8 kilometre uzunluğunda ve kendi etrafında 9 saatlik bir dolanıma sahip. Asteroitin en belirgin özelliği, bir meteor krateri olduğu düşünülen büyük bir içbükeyliğe sahip olması. Videodaki dönüş ise bir tam dolanımının %90’ını gösteriyor.

Kaliforniya’nın Mojave Çölü’nde bulunan 70 metrelik Goldstone radarı, asteroitleri görüntüleyen iki radardan bir tanesi. Diğeri ise, Ulusal Bilim Derneği’nin (National Science Foundation) Porto Riko’daki 305 metre çapa sahip Arecibo Gözlemevi.  Bu iki radar da birbirini tamamlayıcı nitelikte. Arecibo radarı 20 kat daha hassas ve gökyüzünün üçte birini görmekte.

Şimdiye kadar Goldstone ve Arecibo 272 Yer’e yakın asteroiti ve 14 kuyruklu yıldızı gözlemledi.

İlgili Bağlantılar:

 

 


Kaynak: NASA