2013’ün Bir Diğer Kuyrukluyıldızı: PANSTARRS

Gökbilim dünyasında ISON kuyrukluyıldızı için heyecanlı bekleyiş sürerken, onun öncesinde bizi bir kuyrukluyıldız daha ziyaret edecek. Adını, kendisini keşfeden Havai’deki Pan-STARRS teleskoplarından alan C/2011 L4 katalog adlı bu kuyrukluyıldız, mart aylarında görülebilecek. PANSTARRS’ın Venüs parlaklığına ulaşabileceği tahmin edilebiliyor ancak bu konuda henüz net bir şey söylemek mümkün değil.

Havai’deki Pan-STARRS 1 teleskobunun keşfettiği C/2011 L4(PANSTARRS) kuyrukluyıldızı

Temmuz 2011’de keşfedilen bu kuyrukluyıldız, amatör teleskoplarca Mayıs 2012’de görülmeye başladı. PANSTARRS, 5 Mart’ta Dünya’ya en yakın konumundan (165 milyon km) geçtikten sonra 10 Mart’ta Güneş’in 45 milyon km yakınına kadar gelecek. Bu hemen hemen Güneş’in Merkür’e uzaklığı kadar. Kuyrukluyıldızlar genellikle Güneş’e en yakın konumunda olduklarında en parlak ve en aktif halde olurlar. Kuyrukluyıldızdan buharlaşan maddeler uzun bir toz kuyruk oluştururlar.

Mart boyunca çıplak gözle görülebilecek bu kuyrukluyıldız, her gün gittikçe daha da parlaklaşarak Balık takımyıldızından Pegasus ve Andromeda takımyıldızlarının arasına doğru ilerleyecek. Nisan ayında Güneş’ten uzaklaşıp uzaydaki yolunda gözden yavaşça kaybolacak olan PANSTARRS parlaklığını yavaş yavaş kaybedecek. Ancak öyle bir konumda olacak ki kuzey yarımkürenin bazı kesimlerinde bir süre boyunca batmayacak. Bu onun tüm gece boyunca görülebileceği anlamına geliyor.

Ancak bütün bunların olması, yapılan tahminlerin tutmasına bağlı. PANSTARRS’ın, Güneş sistemine ilk defa geldiği açıklandı. Güneş’in çekim etkisiyle kuyrukluyıldızın belli bir yörüngeye gireceği ve dolanım süresinin 110000 yıl olacağı düşünülüyor.

 

İlgili Bağlantılar:

Kaynak : EarthSky