Kuzey Yarımküre’de, Ağustos ayının ortasında gerçekleşen Perseid Meteor Yağmuru, yıl içinde izlemesi en keyif veren meteor yağmurlarından biri. 2015 yılı için Ağustos’un 11,12,13 ve 14 ‘ü bu meteor yağmurunu gözlemlemek için en uygun günler.Ay’ın olmadığı bir gecede saatte 50 veya 50’den fazla göktaşı görmek mümkün. Şanslıyız ki bu sene Ay bu görsel şöleni izlememize engel olmayacak.
Telif Hakkı: Jack Fusco Photography
|
Ne Zaman Gözlem Yapmalıyız? Gözlem için gecenin geç saatlerine kadar beklemenize gerek yok. Bu ayın ikinci haftasından sonra hava karardıktan sonra başınızı gökyüzüne çevirmeniz yeterli. Ağustos ayının başında bizi dolunay evresinde karşılayan Ay , ayın 14’ünde yeni ay evresinde olacak. Yani, Ay ışığı kaybolacak ve bize eşsiz gözlem olanakları sağlayacak. Genel kural olarak perseid meteorları , hava kararmaya başladığı sıralarda az ve uzak görünme eğilimindedirler. Eğer şanslıysanız, seyrek görülen ve Dünya’yı sıyırıp geçen bir meteora rastlayabilirsiniz. Bu tür meteorlar gökyüzünde yatay hareket ediyormuş gibi, renkli ve uzun görünürler ve geçişleri yavaş gerçekleşir. Eğer birini gözlemleme şansını elde ederseniz, heyecan verici ve unutulmaz bir gözlem deneyimi yaşamış olursunuz. Perseid’de bu tür meteorlar sadece meteor yağmurunun başlangıç noktası ufka yakınken gözlemlenebilir. Gecenin geç saatlerine doğru, meteor yağmurunun başlangıç noktası gökyüzünde yükselir ve Perseid meteorları daha da belirginleşir. Gece yarısından önce meteorlar etkili olmazlar ve genellikle seçilemezler. Perseid Meteor Yağmuru Gözlemi İçin Genel Kurallar Öncelikle gözlem yapmak için hiç bir özel ekipmana ihtiyacınız yok. Hatta takımyıldızlarının yerini bile bilmenize gerek yok. Tek ihtiyacınız olan şey şehir ışıklarından uzak, karanlık bir yer bulmanız.Gözlem için kendinize en az 1 saat tanıyın. Havanın açık olması da gözlem için olmazsa olmazlardan çünkü bu göktaşları farklı yönlerde ve farklı takımyıldızlarının etrafında gezinmektedeler. Eğer gözlem sırasında meteorların izini sürerseniz , hepsinin bir noktadan yayıldığını göreceksiniz. Bu nokta “Perseus” (kahraman) takımyıldızı bölgesinde bulunur. Bu meteor yağmuru da ismini burdan almıştır. Ama tekrar etmek gerekirse , Perseid meteor yağmurunu gözlemleyebilmek için ne Perseus Takımyıldızı’nın ne de başka bir takımyıldızının yerini bilmenize gerekiyor. Sadece çimlere uzanın ve gökyüzünün eşşiz güzelliğinin keyfini çıkarın.
Peki Bu Meteor Yağmurunun Kaynağı Ne ? Her yıl 17-24 Ağustos civarında, gezegenimiz Perseid Meteor Yağmuru’nun kaynağı olan “Swift-Tuttle” adı verilen kuyruklu yıldızın yörüngesinden geçer. Bu kuyruklu yıldızdan kopan parçalar Dünya’nın atmosferine 210.000 km hızla girer ve geceleri bize eşsiz bir görüntü sağlar. Eğer gezegenimiz alışılmadık derecede yoğun bir göktaşı kümesinin içinden geçerse, bizim gözlemleyebileceğimiz göktaşı sayısıda artar. Kaynak: Earth Sky |