Plüton’un Yeni Uydusu

NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu’nun 1 hafta arayla aldığı aşağıdaki iki görüntüde buzlu küçük gezegen Plüton’un etrafında dolanan aralarında yeni bir uydunun da bulunduğu dört uydu görüntüledi.

Hubble Uzay Teleskopu’nun 28 Haziran ve 3 Temmuz’da aldığı görüntüler. (Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.) ©NASA, ESA, and M. Showalter (SETI Enstitüsü)

Her iki görüntüde de Haziran’da Hubble tarafından bulunan ve geçici olarak P4 olarak adlandırılan yeni uydu, yeşil renkli çember içerisinde gösteriliyor. P4 Plüton’un etrafında dolanan, tahmini 13 – 34 kilometre çapı ile en küçük uydu. Karşılaştırmak gerekirse, Plüton’un en büyük uydusu Charon 1,200 kilometre çapa sahip. Diğer uyduları, Nix ve Hydra ise 32 – 113 kilometre genişliğinde. Bu yeni uydu, yine Hubble tarafından 2005’te keşfedilen Nix ve Hydra arasındaki bir yörüngede dolanıyor. P4, Plüton etrafındaki bir tam yörüngesini yaklaşık 31 günde tamamlıyor.

Yeni uydu ilk olarak, Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 tarafından 28 Haziran 2011’de alınan bir fotoğrafta görüldü ve Hubble’ın 3 Temmuz ve 18 Temmuz’daki gözlemleriyle bu keşif doğrulandı. P4, Nix ve Hydra öylesine küçük ve sönük ki, bilim adamları Plüton ve onun bütün uydu sistemini görüntülemek için kısa ve uzun pozlu görüntüleri birleştirdiler. Görüntülerdeki alacalı arka plan, uzun pozlama esnasında kameradaki “gürültü”den (İngilizce ‘noise’) kaynaklanıyor. Doğrusal çizgiler ise görüntüleme sırasında oluşan kusurlar. Hubble’ın gözlemleri, 2015’te Plüton sistemine gönderilmesi planlanan NASA’nın Yeni Ufuklar (New Horizons) görevine de yardım edecek.

Kaynak: HubbleSite