Ay’ın Güney Kutbundaki Kraterde %22 Buz Tespit Edildi

NASA’nın Ay Kaşifi Yörünge Aracı (Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO), Ay’ın güney kutbundaki bir kraterin yüzeyindeki maddenin yüzde 22’sinin buzdan oluşmuş olabileceğini gösterdi.

Shackleton Krateri’nin yükselti (solda) ve taralı kabartma (sağda) görüntüsü. © NASA/Zuber, M.T. et al., Nature, 2012

LRO’nun lazer yükseklikölçer aygıtını kullanan NASA ve üniversitedeki bilim adamları, lazer  ışın göndererek Shackleton kraterini inceledi. Araştırmacılar bu kraterin yüzeyinin çevredeki kraterlere göre daha parlak olduğunu tespit etti; bu da o kraterde az miktarda buz olabileceğini gösteriyor. Bu bilgi araştırmacıların krater oluşumunu daha iyi anlamalarına ve uydunun diğer bilinmeyen bölgelerini incelemelerine yardımcı olacak.

Uzay aracı, Shackleton kraterinin iç yapısı ve yansıtabilirliği (albedo – doğal ışık-yansıtma özelliği) hakkında birçok ayrıntı elde etti. Lazer ışını yaklaşık 1 mikron (1 metrenin milyonda biri) derinliğe kadar ölçüm yaptı. Ekip ayrıca lazerle ölçüm tekniğiyle kraterin yüzey şekillerini  inceledi. Lazer ışını ne kadar uzun sürede yüzeyden yansıyıp geri dönüyorsa, yükselti de o kadar yüksek oluyor.

 

LRO uzay aracının Lazer Yükselti aygıtının verileriyle alınan Shackleton Krateri’nin yükselti görüntüsü. Mavi renk en alçak, kırmızı/beyaz renk en yüksek bölgelri gösteriyor. © NASA/Zuber, M.T. et al., Nature, 2012


Araştırmacılar, krater duvarlarının krater yüzeyinden de parlak olduğunu gözledi. Bunu bir teoriyle açıklıyorlar: Ay depremleri. Ay depremleri, göktaşı çarpmalarından ya da Yer ile oluşan gel-git etkilerinden kaynaklanan sismik hareketlenmelerdir. Bu Ay depremleriyle, Shackleton kraterinin duvarlarındaki eski, daha karanlık toprak dağılarak daha yeni ve parlak toprağın ortaya çıktığı düşünülüyor.

İlgili Bağlantılar:

Kaynak: NASA