İlk ‘Yaşanabilir’ Gezegen Keşfedildi

NASA’nın Kepler görevi, ilk kez “yaşanabilir bölgede” bir gezegen tespit etti. “Yaşanabilir bölge”, gezegenlerin yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği koşullara sahip bölgelere deniyor. Kepler ayrıca, şimdiye kadar ki gezegen sayısını neredeyse ikiye katlayan 1000’den fazla gezegen adayı keşfetti. Bunların 10’u Yer’in büyüklüğüne yakın ve kendi yıldızlarının yaşanabilir bölgelerinde bulunuyor. Ancak ileriki gözlemlerle bu gezegenlerin teyit edilmesi bekleniyor.

Yer benzeri gezegenin Kepler-22 Sistemi içindeki yörüngesi(Resmi büyültmek için üzerine tıklayınız.) © NASA/Ames/JPL-Caltech

Yeni keşfedilen gezegen, Kepler-22b, imdiye kadar bulunan gezegenler arasında bizim yıldımıza benzer küçük bir yıldız etrafındaki yaşanabilir bölgenin ortasında yer alan en küçük gezegen. Gezegenin yarıçapı Yer’in yarıçapının 2.4 katı. Bilim insanlarını gezegenin henüz kayak mı, gaz mı yoksa sıvı bir yapıya mı sahip olduğunu bilmiyor; ancak bu keşif Yer-benzeri gezegen bulmak için büyük bir adım.

Önceki araştırmalarda yaşanabilir bölgelerde Yer’in büyüklüğüne yakın gezegenler gözleniyordu; ancak bunları kanıtlamak zordu. Başka iki küçük gezegenin, bizim yıldızımızdan daha küçük ve daha soğuk bir yıldız etrafındaki yaşanabilir bölgenin kenarında dolandığı tespit edilmişti. Bu gezegenlerin yörüngeleri, Venüs ve Mars’ın yörüngelerine çok benziyordu.

Kepler görevi, 150,000’den fazla yıldızın parlaklığındaki azalmayı ölçerek gezegen ve gezegen adaylarını keşfediyor. Kepler’in bu keşifleri yapabilmesi için, gezegenlerin yıldızlarının önünden 3 geçiş yapması gerekiyor.

Kepler bilim ekibi, gözlem aracının tespit ettiği gezegen adaylarını yer-tabanlı teleskopları ve Spitzer Uzay Teleskopu’nu kullanarak teyit diyor. Kepler’in gözlediği bölge, Kuğu (Cygnus) ve Çalgı (Lyra) takımyıldızları arasındaki küçük bir bölge. Bu bölge sadece yer-tabanlı gözlemevlerinden ilkbaharla sonbaharın ilk dönemlerine kadar gözlenebiliyor.

Kaynak: NASA