NASA’nın Kepler Görevi’nden, geçen günkü “yaşanabilir bölgedeki gezegen” keşfi haberinden sonra bir başka önemli keşif daha geldi. Kepler, ilk defa Güneş benzeri bir yıldız etrafında dolanan, Yer büyüklüğünde iki gezegen bulduğunu duyurdu. Kepler-20e’nin temsili görüntüsü © NASA/Ames/JPL-Caltech |
Kepler-20e ve Kepler-20f olarak adlandırılan gezegenler, yaşanabilir bölgede olamayacak kadar yıldızlarına çok yakınlar. Ancak bizim Güneş’imize benzer bir yıldızın etrafında dolanan, şimdiye kadar tespit edilmiş en küçük gezegenler. Yeni gezegenlerin kayaç olduğu düşünülüyor. Kepler-20e, Venüs’ten biraz küçükken (Yer’in çapının 0.87 katı çapta); Kepler-20f, Yer’den biraz daha büyük (Yer’in çapının 1.03 katı çapta). İki gezegen de Lir Takımyıldızı’nda yaklaşık 1,000 ışık yılı uzaklıktaki, beş gezegenli Kepler-20 sisteminde bulunuyor.
Kepler-20e, yıldızının etrafındaki dolanımını 6.1 günde tamamlarken, Kepler-20f 19.6 günde tamamlıyor. Bu hızlı yörüngelerden, çok sıcak ve pek de misafirperver olmayan dünyalar olduğunu gösteriyor. Kepler-20f, 426°C sıcaklığı (800 F) ile Merkür’deki ortalama sıcaklığa benziyor. Kepler-20e’nin yüzey sıcaklığı ise 760°C’yi (1400 F) buluyor. Kepler-20e ve Kepler-20f gezegenlerinin, Venüs ve Yer ile karşılaştırılması. © NASA/Ames/JPL-Caltech Bilim insanları, bu gezegen sisteminin nasıl oluştuğu hakkında herhangi bir bilgiye sahip değiller; ancak gezegenlerin şu anki bulundukları yerde oluşmadığını düşünüyorlar. Gezegenlerin sistemin dışında oluştuktan sonra içerilere doğru göç ettiklerini düşünüyorlar. Kepler ekibi 5 Aralık’ta Kepler-22b gezegeninin yıldızı etrafındaki yaşanabilir bölgede olduğunu duyurmuştu; ancak kayaç bir yapıda olamayacak kadar çok büyük. Kepler-20e ve Kepler-20f gezegenleri de, Yer’e yakın büyüklükte olsalar da yüzeylerinde sıvı su bulunamayacak kadar sıcak. İlgili Bağlantılar:
Kaynak: NASA
|